Thursday, October 29, 2015

Asså puckon...

En av de stora skillnaderna mellan Sverige och USA är ju som bekannt sjukvården. Och nu pratar jag inte kvallite eller kötider eller eventualla skillnader i behandlingsmetoder, även om det såklart säkert skiljer där också. Den största skillnaden är att USA fortfarande inte bestämt sig för huruvida tillgång till sjukvård är en männsklig rättighet, eller ett privilegium som endast de som har råd ska kunna unna sig.

Det var ett enormt steg framåt att Obama fick igenom The Affordable Care Act för fem år sen, visst. Och tack vare det har antalet oförsäkrade amerikaner minskat rejält. Men i många stater (Idaho är såklart en av dom) har den republinkanska guvernören med bihang motsatt sig sjukvårdsreformen till den grad att den lilla, obligatoriska, biten som blir kvar bara hjälper några få och resten får stå utan.
(Och det ironiska är ju då såklart att de som blir utan blir skitarga fastän dom röstade emot ”Obamacare” som lagen kallas, och skyller det faktum att dom nu inte har rätt till billig försäkring på Obama, trots att det ju är deras republikanska ledning som står bakom)


Och nu när det vankas val är frågan såklart på tapeten igen. I alla debatter jag sett handlar det alltid i slutändan om pengar. Och det klart, på ett sätt handlar väl all politik om pengar. Men när vården drivs av privata företag som ser patienterna som kunder, då är inte vård en rättighet längre, utan en vara man kan köpa om man har råd.

Det som förbryllar mig allra mest, det jag helt enkelt inte kan förstå, är hur vanligt folk... alltså medelamerikaner som lever utan lyx men inte heller är fattiga, kan vara så anti allmän tillgång till sjukvård. Det visar verkligen hur högern lyckats hjärntvätta massan, för ingen annan tjänar ju på det än läkemedelsindustrin, privata sjukhus och dom som sitter på toppen av pyramiderna. De rika blir rikare, och det är ju det dom vill, det fattar man ju.
Men folket, det vanliga folket.... dom bara fortsätter att förlora medan dom aktivt strävar emot sitt eget bästa. (Och skyller allt på Obama....)



Asså, ja... det va ba det jag hade på hjärtat.

No comments:

Post a Comment