Saturday, May 26, 2012

Grattis Sverige!

Kollade aftonbladet.se och förstod att det var Eurovision på gång. Nu är jag en sån som tycker att ända sen det började bli så förbannat långdraget alltihop, först i Sverige men deltävlingar och andra chansen och gud vet vad, och sen även i Eurovision med semifinaler och kvalomgångar… så har det här med schlager inte bara tappat mycket av charmen utan även blivit svårt att hänga med i för oss ex-pats.
Men jag kollade i alla fall upp Loreen (hur säger man det egentligen och är hon en grupp eller en person?) på youtube och det klart att man är glad att vi vann. Inte lika extatisk som när Carola var fångad av en stormvind medan hennes norska bakgrundsdansare hoppade bock iklädda kostym förstås… för att känna den nivån av lycka över schlager måste man nog gå i mellanstadiet. Alternativt fundera på om man kanske inte tar det hela på lite för stort allvar.

Kollar på facebook nu och ser en tydlig delning mellan fanatikerna som uppdaterat sina statusar en gång i minuten under omröstningen för att sedan använda fler utropstecken än vad som borde vara tillåtet i den slutliga VI VANN (i olika former och varianter) statusen och de andra som inte alls är roade utan måste använda fejjan till att berätta hur lite de bryr sig och hur himla svenssontöntigt det är med schlager.

Och tja… man får väl tycka vad man vill. Om hur det var och hur det blivit. Jag kommer alltid minnas mina tidiga schlagerminnen… Anders Berglund, Lotta Engberg, Lizette Pålson (hon hade så himla snygga kläder!) Carola (skandal att inte Mitt i ett äventyr vann) Christer Björkman….
Hur man såg fram emot den där kvällen och hur speciellt det var.
Hur man sen inte fick höra vinnarlåten innan den stoooora tävlingen.
Hur svårt det var att hålla sig vaken genom hela Eurovision, omröstningen tog ju flera evigheter (manba men hallå hur många länder finns det egentligen?)
Hur spännande det var.
Hur man lärde sig att Sverige heter La Suede på franska.
Hur glad man blev när det gick bra och hur besviken man blev när det gick dåligt.

Det är nåt speciellt med schlager. Och jag undrar om du som tycker att det är så himla svenssontöntigt med melodifestivalen nu inte satt där med dillchips och godis och älskade Carola precis som alla vi andra, en gång i tiden?

No comments:

Post a Comment